Nježna stvorenja

N

“Stil mu je zgusnut i direktan, a atmosfera se, u zavisnosti od promjene jezičnih registara, mijenja od zasićene do prozirne, od atmosfere iščekivanja i napetosti, do mirnih perioda kada se oluja osjeća izdaleka, kao najava koja će se, možda, ispuniti, ali možda i ne.“

Ivan Milenković

Nježna stvorenja roman je koji okrutno i beskompromisno govori o međuljudskim odnosima, o postojanju ili nepostojanju ljubavi, o nemogućnosti da se o ljubavi čak i govori, o želji da se bude jednak likovima s ekrana, o samodestruktivnosti i nihilizmu koji se nalazi svuda oko nas. Neven Vulić napisao je roman koji ulazi duboko u pore suvremenog čovjeka, čovjeka koji je prekoračio granice čovječnosti i samoga sebe zavarava na granici stvarnoga i virtualnoga.”

Seid Serdarević

Izdavač: Fraktura, veljača 2020.
Urednik: Seid Serdarević

Iz medija:

“Kroz te pukotine rastvara se i prava vrijednost ovog romana te on prerasta u platformu za prikazivanje i raspravljanje mnogo složenijih međuljudskih odnosa, poput prolaznosti vremena, percepcije vlastitog i tuđeg starenja te, u hrvatskom diskursu, tabuiziranog muškog straha.”

Petra Miočić, tjednik Express, 13. ožujka 2020.

“Sasvim neočekivano, a nimalo slučajno, jer svaka prava umjetnost događa se s razlogom, dobili smo roman upravo za ove dane i ovo vrijeme bolesti u kojem smo postali barem malo svjesniji svoje krhkosti i prolaznosti, ali i svoje jedinstvene sposobnosti za bliskost, svoje nježnosti – osobine i vještine koju vrijedi vježbati u ovoj samoizolaciji da bismo je znali pružiti kada iz nje izađemo. Dok ne bude prekasno.”

Branimir Pofuk, Večernji list

“Vulić piše kvalitetnim i izgrađenim stilom vrsnog pripovjedača dijeleći roman na niz cjelina od kojih je svaka vezana uz opis ponašanja nekoga od četiri glavna lika priče. Svoju nedvojbeno kvalitetnu dramu o suvremenom čovjeku autor je izradio kroz prikaz likova kojima namjerno ne daje ime… Nježna stvorenja su, u stvari, roman o suvremenom društvu i svoj silnoj bešćutnosti koju je stvorilo na svom putu prema digitalizaciji svega i svakoga. Život »na daljinu«, život uz ekrane i očiti nedostatak prave verbalne i osobne komunikacije stvara emocionalne invalide koji nisu u stanju vidjeti, prepoznati i shvatiti ni svoje, a kamoli tuđe osjećaje. Upravo stoga njihovo je ponašanje u svojoj osnovi, isto onome koje ljubomorni mužjaci s Dalekog istoka iskazuju prema ženama koje su ih povrijedile, iznevjerile ili bile nevjerne. Oni ih unakazuju kiselinom, a suvremeni čovjek Zapada čini to isto, ali ponajprije na polju emocija i psihe. Te se rane ne vide, ali su tu i gotovo su jednako razorne poput onih fizičkih vidljivih na unakaženim licima »nježnih stvorenja«.”

Marinko Krmpotić, Novi list

“Vulić je majstor u opisima i detaljima osamljenosti likova, jer samoća zna biti vrlo analitična, pa takav čovjek zapaža detalje: mačka koji je iznenada zalutao na balkon, požutjeli trag vode u kadi s osjećajem sve je beskorisno. Začudno je koliko nježna stvorenja mogu podnijeti životne hladnoće, svjedočeći iz dana u dan mladosti koja samo tako nestaje, tu je i tijelo koje se mijenja, žena koja u godinama prestaje biti vidljiva i zanimljiva, ljubav valjda postoji, ali nježna stvorenja su ujedno i jako sumnjičava.”

Jasminka Domaš, Hrvatska revija, 1. listopada, 2020.

“Glede stilske izbrušenosti, mislim da bismo [ga] mogli usporediti s “Kvartetom” Milana Begovića, s obzirom na posebnost zvukova i senzibiliteta nježnoga tkanja unutarnjosti…
Mislim da je vrlo neobična njegova pozicija… U tom, pripovjedačkom smislu mogla bih ga u tim četirima perspektivama usporediti samo s Kristianom Novakom i njegovim romanom Ciganin, ali najljepši, a u ovim drugim segmentima s recimo Radakovićem… ili čak u nekim segmentima sa Slamnigom i sa Šoljanom.”

Mira Muhoberac, Signatura, Hrvatski radio 3, 20. listopada 2020.

Takvu prigodu, da se bez izmotavanja, skanjivanja ili nusićevski rečeno ‘femisanja’, što dulje i što dublje udubimo u PRKNO ISTINE, u izobilju nam omogućuje više nego ‘gusti’ tekst, što se prelijeva u knjizi Nježna stvorenja (270. str. 139. kn = odličan omjer!) autora Nevena Vulića… Premda se hrvatska pripovjedačka tekstualnost već prije koje desetljeće izvukla iz socrealistickih (“viktorijanskih”) moralističkih uza, ovakvo smiono istresanje sperme, (pardon: spremno istresanje istine), kao kod N. Vulića još nije napisano!

Igor Mandić, Jutarnji list, 3. travnja 2021.

Vulić je kreirao vlastiti stil koji nema značajnijih dodirnih točaka ni s Ellisom ni s Houellebecquom, gušći stilsko-jezični sloj koji se oslanja na slikovitost, asocijativnost i povremeni detaljizam, a opet je vrlo protočnog ritma. Ta stilska izražajnost u kombinaciji s protočnošću velik je adut romana, glavni dokaz da je Neven Vulić izrastao u umjetnički relevantnog autora. Tematski prodorna i u kontekstu domaće književnosti još uvijek nemalo provokativna, stilski izrazito dojmljiva, Nježna stvorenja jedan su od boljih romana objavljenih u Hrvatskoj zadnjih godina, a njihovo potpuno zaobilaženje u užim i širim izborima za nacionalne i regionalne nagrade po tko zna koji put porazno svjedoči o  kriterijima onih koji u nas odlučuju o vrijednosti književnih djela.

Damir Radić, Bibliovizor, 5. lipnja 2021.

Intervju:

Ne znam gdje je izlaz, ponekad je naprosto u šetnji šumom“, Moderna vremena Info

Podcast:

PODCAST: Neven Vulić – Nježna stvorenja

Odlomak iz romana:

Neven Vulić: Nježna stvorenja (odlomak iz romana)

Promocija:

Neven Vulić: Nježna stvorenja (Knjižara Fraktura)

Fresh!