PREPORUKE Ljetnih serija – MAGAZIN SVIJET

P

Mare of Easttown, HBO, 2021.

Jednu od najšarmantnijih ovosezonskih novìna čvrsto drži Kate Winslett: kolosalna je u ulozi detektivke Mare Sheehan koja ni nakon godinu dana ne može riješiti ubojstvo mlade djevojke. Profesionalni neuspjeh, obiteljske katastrofe i nova žrtva – rijetko se tako jasno prikazuje da je snaga druga strana krhkosti, a katastrofa poticaj za katarzu. Izvrsni Jean Smart i Guy Pearce samo su djelić snažne glumačke ekipe ovog gorko-slatkog dragulja.

Loki, Disney+, 2021.

Šarmantni Britanac Tom Hiddlestone nekima će biti dovoljan adut, drugima će Marvelov biljeg biti znak za oprez: štanca se mnogo gluparija koje previše nalikuju na videoigre. Loki je zasad fino baždarena, šarena avantura. Simpatičnog antijunaka ulovili su vremenski organi reda – bog nepodopština silom prilika ulazi u čudno partnerstvo s inspektorom Mobiusom (Owen Wilson) kako bi ulovili vremenskog terorista. Od Kafke do lunaparka i natrag, uz mnoštvo obrata i zabavnih dijaloga, katkad pomalo naivno, ali svakako ugodno, komično rasterećenje.

Star Wars: The Bad Batch, Disney+, 2021. / Invincible, Amazon, 2021.

Mnogi roditelji bit će prisiljeni nešto pogledati zajedno s djecom: na krilima nedavnog uspjeha The Clone Warsa i Mandaloriana, ljubiteljima Zvjezdanih ratova preporučujemo novi animirani serijal – svemirske avanture mlade Omege koju prati odbjegla ekipa također kloniranih vojnika. Invincible je prikladan za nešto starije uzraste (zasigurno 15+, ima dosta krvi), a priča je intrigantna: kako je odrastati kao sin najmoćnijeg superjunaka na planetu – pogotovo ako je taj otac totalni šupak?

Succession, HBO, 2017.

Nastavak bolji od originala prava je rijetkost, no druga sezona satiričnog Nasljeđa možda je i bolja od prve. Posve su jasno motivirane želje prokleto bogatih antijunaka: čudimo se prizorima gadnih dupelizaca iz obitelji Roy koji žele naslijediti što više love te prefrigranim medijskim mogulima. Glumačke izvedbe fascinantne su na svim razinama: ljudsko stanje u najciničnijem obliku prikazano je igrom lepršavih dijaloga, grč najnižih poriva uparen je s vrhunskom komikom. Iznimno zabavno, sjajno napisano, veličanstveno izvedeno.

Rome, HBO, 2005.

Bahatu i beskrupuloznu rimsku elitu promatramo iz rakursa običnih prašinara: vojnici Titus Pullo i Lucius Vorenus isprva u Galiji kasape protivnike Cezara, potom prate posljednje krvave dane Rimske republike te uspon mladog Gaja Oktavijana. Historiografski precizan, glumački potkovan, uzbudljiv, životan i dobrano komičan, Rim nose britanski talenti: uvjerljivi Kevin McKidd (Lucius) pritom nalikuje na mješanca Daniela Craiga i Vladimira Putina! Odličan serijal za one koji ne žele samo ljetnu zabavu, već i osvježiti znanje rimske povijesti – uz zdravu dozu hedonizma, spletkarenja i golotinje.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2021.
Autor: Neven Vulić

Fresh!