Ozark – manufaktura za pranje novca

O

Ozarsko jezero nastalo je 1931. brananjem sjevernog dijela rijeke Osage u središnjem Missouriju. Predivan krajolik tad je potopljen kako bi nastala božanstvena, ali umjetna vodna akumulacija. S 1850 kilometara izrazito razvedene obale, krajolikom se proteže u obliku gigantskoga zmaja. Tamo seli obitelj Byrde nakon što dugoprsti partner Martyja Byrdea zastrašen prizna da je krao od meksičkog narkokartela kojem zajednički peru lovu.

Martyja više ne brine ni što ga supruga vara, samo želi preživjeti, jer partnera su smaknuli, a na redu su on i njegova obitelj. U očaju i nedostatku bolje alternative uvjerava Dela, vezu iz kartela, kako manufakturu za pranje novca može u kratkom roku premjestiti na Ozarsko jezero i nadoknaditi gubitke.

Blagorječivog i pomalo odsutnog oca Martyja, koji hitno mora smisliti kako na jezeru oprati milijune, sjajno igra Jason Bateman, poznat po seriji „Arrested Development“ i komedijama „Horrible Bosses“. Laura Linney izvrsna je u ulozi nevjerne supruge, a prateća glumačka ekipa je besprijekorna, bilo da se radi o osebujnim lokalnim divljacima, svećenicima i krimosima, ili pomalo pomaknutim agentima FBI-a koji obitelj prate iz daljine.

U očiglednom kontrastu prirodne ljepote i stresnog života, gdje ogromna lova postaje nevjerojatan teret, Martyjevi zakomplicirani odnosi također se kolebaju između sasvim običnih trenutaka i tjeskobne utrke s preživljavanjem. Sve se odvija u tihom ratu s okolinom i ženom, u suživotu s djecom zgađenom preseljenjem u selendru i gubitkom svih prijatelja.

„Ozark“ je odlično napisan i odglumljen, gledatelj je začas duboko uvučen, oscilira skupa s likovima i gotovo nesvjesno preispituje ishode njihovih pogrešnih odluka. Serija je lišena klišeja, prožeta komikom i opipljivom vjerodostojnošću stvarnoga života.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2017.
Autor: Neven Vulić

Fresh!