Fargo – “Minnesota nice” zezancija

F

Nakon što su braća Joel i Ethan Coen napisala, režirala i završila Fargo 1996. godine, vjerojatno nisu očekivala kako će već premijerno prikazivanje u Cannesu biti ovjenčano Nagradom za najbolju režiju. Uskoro je film osvojio i dva Oscara: braća Coen nagrađena su za scenarij, a dugogodišnja žena Joela Cohena, glumica Frances McDormand, za glavnu žensku ulogu.

Niz je razloga zbog kojih je Fargo proglašen jednim od najznačajnijih filmskih ostvarenja tog desetljeća, mimo sjajne režije i vrhunskog scenarija. Naravno, William H. Macy i Steve Buscemi, uz McDormand i ostale, majstorski su odigrali svoje uloge. Ali jedan od ključnih začina je i autentičan regionalni naglasak kojim se glumci služe. Tzv. “Minnesota nice” naglasak, često popraćen kimanjem glave, jako je specifičan, a po nekima sadrži dio jezične muzikalnosti koju pokazuju udomaćeni Norvežani i Šveđani iz te regije. Taj naglasak ostavio je trajan utisak na gledatelje, pogotovo one iz Minnesote gdje navedeni film obožavaju citirati.

Braća Coen odrastala su u gradiću St. Louis Park u Minnesoti, a ovaj film nisu brendirali samo prepoznatljivim situacijskim i crnim humorom, već i tim naglaskom koji je sastavni dio i treće sezone serije inspirirane filmom Fargo. Coheni su ovu seriju tek producirali, dok je idejni začetnik i glavni scenarist Noah Hawley.

Svaka sezona Farga bazirana je na sličnom principu. Scenaristička formula ugrubo je vezana uz nelogičnu nesreću za koju se ispostavlja da je ubojstvo koje rješava lokalna policija. Naravno, netko je želio nečiju lovu, a nešto je pošlo po krivu.

Ewan McGregor ovdje igra dvostruku ulogu i utjelovljuje pokretače treće sezone, bedaste blizance Stussy: uglađeni Emmit Stussy bogat je i uspješan, a propali Ray Stussy nadzire oslobođene zatvorenike na uvjetnoj kazni i završava u zabranjenoj vezi sa svojom štićenicom Nikki Swango koju igra Mary Elizabeth Winstead. Ljubavnici zajedno žele prevariti imućnog Emmita.

Sjajni negativci, nepromišljeni oportunisti koji nadrapaju, murjakinja koja ne odustaje, to je bazična ideja koja u sve tri sezone Farga još nije nimalo razočarala, bez obzira na očiglednu jednostavnost. Policajka Gloria Burgle (Carrie Coon) ne može odustati od rješavanja poočimova ubojstva. Sumnjivog Vargu, nezgodnog pozajmljivača naturalističkog lica koji postaje Emmitov partner, vrhunski nosi David Thewlis, Remus Lupin iz Harry Pottera, dok njegovog pomoćnika Yurija Gurku igra Goran Bogdan.

Nešto je romantično u nepretencioznom scenarističkom pristupu, čvrsto vezanom uz životnu komediju loših reakcija, krivih procjena i neadekvatnih rješenja prostodušnih pojedinaca koji se koprcanjem sve dublje i dublje zakopavaju. Pritom se u priči postavlja važno pitanje: Živimo li u svijetu lišenom pravde?

Svaka epizoda započinje istom porukom: „Ovo je stvarna priča.“ Napominje se kako su zbog preživjelih neka imena promijenjena. Iz poštovanja prema žrtavama, ostatak je ispričan u skladu s istinom. Naravno, to je samo zezancija. Premda neke sličnosti s posvjedočenom stvarnosti postoje, i ova priča je izmišljena, ali svejedno je baš krasno napisana, odglumljena i režirana.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2017.
Autor: Neven Vulić

Fresh!