Star Trek: Discovery

S

Opsesija Zvjezdanim stazama započinje 8. rujna 1966. emitiranjem prve epizode originalne serije. Leonard Nimoy je Spock, a kapetan Kirk William Shatner koji deklamira: „Svemir, posljednja granica. Ovo su putovanja svemirskog broda Enterprise.“ Nichelle Nichols prva je crna glumica koja nije igrala sluškinju, već poručnicu Uhuru koja pred kamerama ljubi kapetana Kirka: 1968. pada prvi međurasni poljubac na američkom TV-u.

Pola stoljeća kasnije, nakon trinaest ST filmova, stiže posve novi „Star Trek: Discovery“, šesti serijal franšize naslovljen po NASA-inom šatlu i brodu „Discovery One“ iz Kubrickove „Odiseje u svemiru“. Nastaje u doba unosne eksploatacije rebootovima, spin-offovima i remakeovima, a kronološki je smješten oko 150 godina prije originalne serije. U ovom prequelu vraćaju se Vulkanci i Romulanci, dok se živčani i redizajnirani Klingonci ujedinjuju protiv Zvjezdane flote i objavljuju joj rat.

Prvi pobunjenik u povijesti Flote, časnica Michael Burnham (Sonequa Martin-Green), fizički napada kapetanicu broda „USS Shenzhou“ M. Georgiou (Michelle Yeoh) jer smatra da s Klingoncima trebaju odmah ući u sukob i pucati prije njih. „Shenzhou“ je ipak uništen, a Burham izbačena iz Flote. Na putu u zatvor pragmatični kapetan broda „Discovery“ Gabriel Lorca (Jason Isaacs) nudi joj da mu mimo protokola, s obzirom na ratne okolnosti i svoje sposobnosti, pomogne u ratu protiv Klingonaca.

Dinamičan i vizualno impresivan serijal mjestimično se koleba između plošnog TV-formata i akcijske napetice, ali dobro korelira s našom suvremenošću: kapetan Lorca zasad nije vođa koji uvijek misli na opću dobrobit, a znanstvenost nije na prijašnjoj razini. Moderan pristup sablaznio je ortodoksne ljubitelje idealističkog morala ranijih Zvjezdanih staza. Pomalo prljaviji „Discovery“ sasvim je solidan, ali samo ako se ne pita treki puriste.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2017.
Autor: Neven Vulić

Fresh!