John Hersey: Hirošima

J

Pola godine nakon bacanja atomske bombe John Hershey je s urednikom The New Yorkera dogovorio da će pisati izvještaj o nedavnoj kataklizmi u Hirošimi. U Japan je otputovao u svibnju i tri tjedna intervjuirao preživjele. Tekst je prvotno objavljen 31. kolovoza 1946., a posvećen mu je cijeli broj časopisa. Razgrabljen je u roku nekoliko sati. Impresivan izvještaj poslije je objavljen kao samostalno izdanje koje se dosad prodalo u više od 3 milijuna primjeraka.

Svjedočanstvo započinje neposredno prije same detonacije, rekonstrukcijom i praćenjem nekoliko sudbina koje su izmakle uništenju. Doktor Fujii je sjedeći na trijemu zapazio blistavožuti bljesak i skupa s bolnicom završio u rijeci. Gospodin Tanimoto pravovremeno se bacio između dva velika kamena u vrtu i osjetio nagli pritisak. U krugu jednog kilometra od epicentra preživjelo je tek 5% stanovnika.

Bolnice su bile pretrpane preminulima i ranjenima, pa su prvo zbrinjavali mrtve. Odmah su ih kremirali, a tek dio pepela stavljali u omotnice s imenom i slagali ih na nepregledne hrpe. Tisuće ozračenih polako je umiralo, a zbog takvih zakašnjelih posljedica isprva su smatrali da je u zraku ostao nekakav otrov. Uskoro su saznali da je grad zapravo razorila atomska energija.

Začuđujuće, na pitanje je li bombu uopće trebalo baciti mnogi od preživjelih kasnije kažu da je to bilo očekivano, jer je trajao rat. Neki defetistički odgovaraju: „Shihata ga nai.“ Ništa se tu više ne može.

Pisac i novinar John Hersey (1904.) prije 70 godina objavio je važno i potresno svjedočanstvo o uništenju grada. Nota bene, tad je bačena primitivna uranova bomba koja se danas može učiniti kao petarda. Prikaz ovog događaja i posljedica ponekad se može učiniti nadrealnim, ali zbog toga samo još više obuzima.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2017.
Autor: Neven Vulić

Fresh!