Ash Vs. Evil Dead, druga sezona – najbolji horor lik u povijesti filma

A

Od prvog Sam Raimijevog „Evil Dead“ filma prošlo je 35 godina. Davne 1981. Bruce Campbell utjelovio je karizmatičnog Asha Williamsa, običnog, ali kul momka koji je u planinskoj brvnari otkrio Knjigu mrtvih i snimku koju baš i nije trebao pustiti frendovima. Rezultat je bio poražavajuć: duhovi zlih mrtvaca opsjeli su mu djevojku i prijatelje, sve ih je morao pobiti. U drugom dijelu odrezao si je komad ruke, jer je u taj dio tijela ušlo Zlo. Naravno, otad umjesto šake nosi motornu pilu kojom kolje nežive.

Časopis Empire proglasio je Asha najboljim horor likom u povijesti filma, a vojske obožavatelja ga ne zaboravljaju. Stoga nije neobično da je upravo emitirana premijerna epizoda druge sezone TV serije „Ash protiv Zlih mrtvaca“, u kojoj Ash nosi steznik i farba kosu.

Prva sezona iskazala se slapstick humorom, prenaglašenim scenama klanja i opuštajućom atmosferom. Stari Ash tad je ponovno upao u probleme. Uzeo je Knjigu mrtvih i pijan čitao iz nje kako bi zaveo ženu s kojom je završio u svojoj prikolici. Kad su se ponovno pojavili zli mrtvaci, došlo je vrijeme za brisanje prašine s motorne pile. Ash i njegovi pajdaši odustali su od daljnje borbe krajem prve sezone, kad im je vještica Ruby ponudila da Knjiga mrtvih ostane kod nje. Ali ona je sad izgubila nadzor nad svojom demonskom djecom, i poziva Asha u pomoć. Vješticu utjelovljuje Lucy Lawless, poznatija kao Xena, princeza ratnica.

Premijera druge sezone uspješna je i počinje in medias res. Nafilana je humorom, unutarnjim organima i nostalgijom. Uveden je i lik gunđavog Asheva oca koji svom sinu govori da je debeo i napuhnut. Da, i legendarni Ashy Slashy je ostario, njegova nekad isklesana čeljust teško se nazire, ali nas i dalje usrećuje svojim glupostima.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2016.
Autor: Neven Vulić

Fresh!