Future Man – zabavna božićna razbibriga

F

Originalni „Blade Runner“ (1982.) odvija se u dalekoj i apokaliptičnoj budućnosti 2019. godine, dakle, za godinu dana. Budućnost nije ispala kakvom ju je Ridley Scott zamišljao, no možda treba samo mrvu pričekati. Jer ako je suditi po Orwellovom romanu „1984.“, objavljenom 1949., što se vrijeme više prolazi, sve više distopijske fikcije prodire u našu stvarnost.

Danas zapravo živimo u budućnosti, 2017. godina (!) na samom je izmaku, ljudski genom je sekvenciran, ali Donald Trump je predsjednik Amerike, i iz ovih kratkih crtica nikako nije jasno radi li se o znanstvenoj utopiji ili političkoj noćnoj mori, i to ne samo kod nas, već i na globalnoj razini.

Što se tiče nove serije „Future Man“, mlađahni protagonist Josh Futturman (Josh Hutcherson iz „Igara gladi“) u svojevrsnom je limbu. Radi kao domar u privatnoj istraživačkoj klinici, a zapravo prečesto čisti WC školjke. Nema djevojku i njegov jedini ispušni ventil iznimno je teška video-igra, pucačina „Biotic Wars“, koju opsesiran uskoro prelazi.

Dva glavna lika iz igrice stvarni su ljudi koji doputuju iz apokaliptične budućnosti. Dizajnirali su igru kako bi pronašli pomoć u sprečavanju najgoreg: uskoro će u klinici proizvesti užasan virus koji čovjeka pretvara u prilično nehumano biće, upravo u laboratorijima koje čisti Josh.

„Future Man“ nije stvoren da produbi saznanja o životu ili umjetnosti, već da bismo se razonodili i zaboravili na distopijsku sadašnjost. Humor je ponekad vulgaran, ponekad bedast, no svakako efektan. Vremenskim putovanjima u 60-te i 90-te jasno pokazuje koliko se svijet otad promijenio, usput izazivajući dozu nostalgije. Ne znači da u određenim epizodama nema zamornih dijelova, no sve u svemu „Future Man“ vrlo je zabavna božićna razbibriga.

Izvor: Jutarnji.hr
Godina: 2017.
Autor: Neven Vulić

Fresh!